C/ Ausiàs Marc, 92 Àtic 1ªC - 08013 Barcelona - Tel. 93 284 14 67 - Fax 93 246 30 34 - info@caiusmaecenas.org

 
   
 
 

 

 • Caius Cilnius Maecenas
  Palazzo Conservatori di Roma

  Em dic Caius Cilnius, però sóc conegut com Maecenas. Vaig néixer 70 anys abans de la vostra era, i em vaig acomiadar, per a entrar en la immortalitat, 8 anys després de C.

  Si bé és cert que ho he tingut tot: descendent d'una noble família etrusca, culte, sensible, amable i per a la meva època, una llarga i intensa existència, també ho és que he fet meus els problemes d'aquells que posseint talent i capacitat, no podien oferir-nos-els per falta de recursos, privant-se i privant-nos mútuament dels seus beneficis. He estat hàbil en els negocis i expert en bons oficis, doncs he evitat nombroses discussions entre poderosos, que molt haguessin perjudicat a la meva estimada Roma.

  Deveu saber que m'honro entre altres notables, amb l'amistat de l'emperador August i del poeta Virgili, als quals vaig aconsellar sempre segons el meu recte entendre, com vaig a fer amb qualsevol de vosaltres que comparteixi amb mi la meva vocació: el Mecenatge.

  No em vanaglorio d'atorgar el meu cognom a tan honrosa missió, doncs igual que en els fills perduren els pares, cadascuna de les accions de mecenatge que realitzeu, les assumiré i vetllaré doncs, com a pròpies.

  Considereu sempre que fujo de festes i pompes, doncs malgrat les meves possibilitats, procuro ser prudent en la fortuna i estoic en la desgràcia, humil enfront dels febles, però sempre poderós enfront dels forts.

  M'agrada la senzillesa i l'ordre, virtuts essencials per a realitzar-se, tant en les lletres, com en les ciències i les arts.

  La meva gran passió: ajudar que cadascú pugui posar el millor de si mateix al servei dels altres. Utòpic?, potser! Però així em vaig forjar abans de donar-vos a tots una paraula, que qui l'ostenta es farà mereixedor del respecte de tots els altres. La paraula és Mecenes, i els que l'abracen, tindran el meu reconeixement i afecte. Senzillament seran, sereu, els meus fills i com a tals els meus hereus.
  Permeteu-me, si no contrario la vostra atenció, fer-vos participar d'algunes reflexions que deuen nodrir l'ètica de tot mecenes.

  1. No deveu atribuir als déus l'atzar incert, sinó a la poca virtut dels homes, el seu temor cert.

  2. Tot home posseeix un bé, és la vostra missió que ell ho sàpiga.

  3. El posseir et fa ric, el donar et farà feliç.

  4. Sapigueu que els qui rebutgen el ferro, mai fabricaran acer.

  5. Encara que la vostra barca tingui veles, no llenceu mai els rems.

  6. Si no li doneu l'ocasió a l'heroi, passarà inadvertit.

  7. En tota vida hi ha existència, però no en totes les existències hi ha vida.

  8. Oculta la veu quan el silenci sigui eloqüent.

  9. Tem de tu, la por que causis.

  10. Quan un home és massa fort per a anul·lar-se, però massa feble per a revelar-se, la tragèdia emergeix.

  11. Considereu la por com la més alta expressió de la impotència d'un canvi.

  12. Quan un home té més comiats que trobades, és que el buit vol ser el seu amic.


  No vull cansar més la vostra hospitalitat en acollir-me, en aquesta la nostra primera trobada.

  Aneu doncs, si us plau, a les vostres obligacions i quefers, però sapigueu que us he triat per a grans empreses i millors causes, que en el moment oportú; com la naturalesa converteix el genèric most en selecte vi, dotant al nom d'atribut; us aniré desvetllant, si conveniu i coincidiu amb mi, en la virtual realitat de la meva presència.


  Carpe diem!

  Vobis,

  Caius Cilnius Maecenas


   
C/ Ausiàs Marc, 92 Àtic 1ªC - 08013 Barcelona - Tel. 93 284 14 67 - Fax 93 246 30 34 - info@caiusmaecenas.org